Dinkelbröd med aprikos och hasselnötter

Enkelt och jättegott bröd bakat med dinkelmjöl.
Det ska kalljäsar i ca 8 timmar som ger ett mer smakrikt och gott bröd.
Sätt degen på morgonen och baka ut till middagen, eller sätt degen på kvällen och ha ett trevligt frukostbröd.
8 gr jäst (ca 1 1/2 tsk)
4 1/2 dl kallt vatten
7 dl dinkelmjöl, siktat 420 gr
3 dl vetemöl special, 180 gr + 1 dl till utbakning
1 msk salt
1 dl aprikoser, hackade torkade
1 dl hasselnötter, grovhackade
Rör ut jästen i det kalla vattnet. häll mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt och rör i hop till en kladdig deg. Täck bunken med palstfolie, Låt jäsa i rumstemperatur 8 timmar.
Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk.
Dra ut degen till en avläng platta (ca 10x50 cm) och skär i 5 cm breda skivor, Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Lät bröden läsa under bakduk ca 30 min.
För över bakplåtspapperet med bröden på den heta plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250 grader.
Grädda bröden i ca 13-15 minuter till de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.