Japansk afton hos familjen Chressman


Riktigt roligt och spännande att försöka göra egen Sushi, Miso soppa, Yakiniku och friterad kyckling. Det blev jättegott och smakar som på riktigt!
Yakiniku:
600-800 gr entrécote
1 dl japansk soja kikkoman
2 msk socker
3 msk Mirin finns att köpas i vanlig mataffär, vi tog Blue Dragon flaska
2 st vitlöksklyftor pressad
2 tsk ingefära färskriven
2 msk sesamfrön
Purjolök fint skivad grönt + 1 msk sesamfrön till dekoration
Skiva entrécon tunt och blanda ner i marianden, låt vila minst 30 minuter.
Stek den i en het stekpanna och servera med jasminris, dekorera köttet med purjolök samt sesamfrön.
Sushi:
Sjögräsark finns att köpa i vanlig mataffär
Sushi ris
Risvinsvinäger
Socker
Salt
Gurka
Crabfish finns att köpa frysta ca 10 cm långa
Lax som bör ha varit fryst
Avocado
Riset ska först sköljas nogrannt, kokas med mindre mängd vatten än vanligt ris, när riset har svalnat blandas det ut med risvinsvinäger, socker och salt.
Lägg ut ett ark med blanka sidan ned på en bambumatta, skvätt några droppar vatten på arket, bred ut ett lager med kallt färdigkokt ris, lägg gurkstav och crabfish i mitten och rulla ihop, blöt arket högst upp så att det "limmas" ihop. Skär sedan i portionsbitar och lägg upp på ett fat.
Forma en avlång liten risboll och lägg en tunn skiva lax uppepå, vi gjorde även några med avokado på.
Friterad kyckling:
Kycklinglårfilé
Frityrsmet finns att köpa som pulver som blandas ut med vatten
Frityrolja
Skär kycklingen i mindre bitar, salta och peppra, blanda dem i vetemjöl.
Blanda till frityrsmeten i en bunke, lägg ner kycklingbitarna i smeten strax innan du ska frittera.
Tag en kastrull med frityrolja, värm till ca 160 grader, lägg ner bitarna och låt koka tills de får en fin färg, ca 10 minuter.
OBS! Var försiktig och var beredd med ett lock om det tar eld.
Miso soppa:
Det finns färdig mix pulver/pasta i mataffären som man blandar ut med vatten och värmer.