Bondens Bröd från Öland

Nyss hemkommen från Öland och med i bagaget finns 18 kg mjöl.
Hittade en liten gård som odlar en gammal kultursort Ölandsvete som är känd för sin smak och sina fina bakningsegenskaper, det finns inga tillsatser och heller inte siktat vilket innebär att alla vitaminer och mineraler finns kvar.
Vi fick med detta recept.
Bondens Bröd:
50 gr jäst
1,4 liter Ölandsvete
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk matolja
0,5 dl honung eller 0,5 dl sirap
Smula ner jästen ibunken och tillsätt uppvärmd mjölk (37 grader).
Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Bearbeta degen ca 10 minuter och låt sedan jäsa i 20 minuter.
Dela degen i 4 delar och baka ut till 4 platta kakor.
Låt jäsa ytterliggare minst 20 minuter.
Grädda ca 20 minuter i 200 grader.