Hemmagjort smör
Så enkelt och lyxigt att göra eget smör!
Det tar max 15 minuter.
Jag valde grädde från Wapnö Gårdsmejeri.
Jag känner mig riktigt nöjd, det blev ett superbra smör och kärnmjölken som blev över sparade vi och gjorde kanongoda pannkakor dagen efter. Det går också bra att baka på kärnmjölk, så släng absolut inte bort det.



5 dl grädde
2 msk gräddfil
2 krm salt eller efter smak
Vispa grädden tillsammans med gräddfilen så mycket så att det bildas vätska och fettet bildar smör.
Tänk på att spara den fina kärnmjölken som har bildats.
Det är viktigt att sedan skölja smöret i rent kallt vatten, man kan ta en silduk och krama ihop smöret och skölja under rinnande vatten eller lägga smöret i en bunke med kallt vatten och byta vatten några gånger.
Blanda smöret med salt och det är klart att använda.
Tänk på att smöret blir väldigt hårt i kylen, man kan vispa i rapsolja för att få ett "mjukare" smör.
Hållbarhetstiden blir kort om smöret inte har "tvättats" ordentligt från kärnmjölken.