Monicas skafferi

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Hemmagjord korv av rådjur

Publicerad 2016-12-17 18:08:00 i Allmänt, Kött,

Att göra sin egen korv var riktigt roligt, inte speciellt svårt och resultatet blev över förväntan.
Jag är jätteförvånad hur bra det blev, speciellt med tanke på att vi chansade lite när det gäller kryddningen utan att ha något recept. därför vill jag gärna skriva ner ingredienserna medans det är färsk i huvudet.
Detta kommer vi absolut att göra fler gånger.
 
 
 
 
1,2 kilo rådjursfärs
450 gr späck
2 st gul lök
4 st vitlöksklyftor riven
3 tsk salt
3 tsk chiliflan
3 tsk fänkål (mortlas)
1 hel kruka färsk timjan hackad
 ca 2 dl grädde
 ca 2 dl vatten
 
Krokfjälster köpte vi på Ica Maxi, fanns i frysdisken, 10 meter räckte gott och väl.
Späck hittade jag på Hemköp färskt över disk.
 
Börja med att lägga fjälstret i en bunke med kallt vatten, trassla upp den och skölj ur från kranen så gott det går.
Börja med det i god tid för det var lite trassligt.
 
Mal kött och späck i köttkvarn, det är bra om kött och späck är riktigt kallt så att det inte klibbas ihop i kvarnen.
Kör igenom löken också i kvarnen.
Blanda ihop rubbet till en smet, provstek gärna en minibiff för att säkerställa smakerna.
Smeten ska vara lagom tjock/lös späd med vatten/grädde.
 
Med den typen av köttkvarn och korvhorn som vi hade var det bra att vara två stycken som hjälptes åt.
En tycker ner smeten medan den andre koncentrerar sig på att utmatningen av smeten blir jämt fördelat i korvskinnet.
Vi valde att sknyta med hushållssnöre mellan varje korv.
 
Eftersom det var första gången som vi gjorde egen korv ville vi testa olika tillagningssätt.
Steka i stekpanna med smör/olivolja
Ugnsstekt utan smör
Röka i grill med blötlagt träflis i folie
 
Utvärderingen lyder:
 
Stekningen funkade jättebra, det blev gott. 
 
Ugnsstekt i en form utan smör blev också jättebra, smidigt och enkellt sätt, kanske borde vi ha haft lite lägre värme än 175 grader för att få den saftigare, får testa det nästa gång.
 
Rökning i grill med träflis på ca 130 grader blev väldigt saftigt och fint, färgen blev betydligt finare än vid stekning och ugnstekningen.
 
Vi stack lite med en potatissticka i korvarna lite innan stekning/rökning för att minska risken att de spricker.
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Monica

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela