Monicas skafferi

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Dinkelbröd av virvelmjöl

Publicerad 2015-03-29 20:14:00 i Allmänt, Matbröd,

 
 
Jag har hittat ett ekologiskt dinkelvirvelmjöl från Warbro Kvarn som ska vara helt fantastiskt.
Dinkel är urmoder till vanligt vete. Hela kärnor av dinkel slipas till mjöl i en kall process i en sk virvelkvarn.
Sädeskornen tumlas runt med hjälp av en luftvirvel och slipas ner mot en skål av granit. 
Det resulteras till ett mycket finmalet 100% fullkorn.
 
4 dl Vatten jummet
1 tsk Torrjäst
500 gr Virvelmjöl
1 1/2 tsk Salt
1 dl Hasselnötter
10 st torkade aprikoser (blötlägg dem i vatten en stund innan)
 
Lös upp jästen i vattnet.
Blanda ner mjöl och salt kör 5 minuter i maskinen.
Jäs till dubbel storlek ca 1,5 timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Blanda ner nötter och frukt hackade.
Forma till degen och lägg skarven neråt i en mjölad korg.
Låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
Sätt in brödet i en 250 grader varm ugn, men sänk värmen direkt till 200 grader. Grädda i 25-30  minuter.
 
Jag använde mig av vår granitsten som har värmts upp till 250 grader, på med lite mjöl och in med brödet.
I annat fall kan man lägga in ugnsplåten en stund innan i ugnen så att den är riktigt varm innan man gräddar brödet.
 
 

Om

Min profilbild

Monica

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela