Kajsas matiga fisksoppa med saffran
Fick denna goda fisksoppa hos Charlotte och Lasse som var gudomligt god, hon har i sin tur fått den av sin väninna Kajsa.
4 portioner
400 gr torskfilé
300 gr laxfile
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk timjan
1 tsk basilika
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
3 hg räkor ( med skal )
1 burk musslor ( 150 )
Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs ett par min tills den blir mjuk.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
4 portioner
400 gr torskfilé
300 gr laxfile
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk timjan
1 tsk basilika
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
3 hg räkor ( med skal )
1 burk musslor ( 150 )
Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs ett par min tills den blir mjuk.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
Tilsätt vin och fiskbuljong. Koka samman ett par minuter.
Tillsätt grädde, créme fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. Låt sjuda ca 15 min.
Skär fisken i mindre bitar ca 5 cm. Skala räkorna.
Lägg i fisken och sjud i ca 7 min, eller tills fisken blivit fast.
Lägg i räkor och musslor. Hetta upp snabbt.
Vitlöksmajonnäs:
1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl neutral olja
1 tsk vinäger
1 dl créme fraiche
1 1/2 tsk tomatpuré
1/2 krm kajennpeppar
1 1/2 krm salt
3-4 vitlöksklyftor
Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur.
Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan, först droppvis, sedan i fin stråle. Rör hela tiden kraftigt.
Blanda i vinägern. Rör ner créme fraîches.
Rör i tomatpuren, kajennpeppar och salt, pressa i vitlök.
Servera med gott bröd och ett gott vitt vin!

Tillsätt grädde, créme fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. Låt sjuda ca 15 min.
Skär fisken i mindre bitar ca 5 cm. Skala räkorna.
Lägg i fisken och sjud i ca 7 min, eller tills fisken blivit fast.
Lägg i räkor och musslor. Hetta upp snabbt.
Vitlöksmajonnäs:
1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl neutral olja
1 tsk vinäger
1 dl créme fraiche
1 1/2 tsk tomatpuré
1/2 krm kajennpeppar
1 1/2 krm salt
3-4 vitlöksklyftor
Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur.
Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan, först droppvis, sedan i fin stråle. Rör hela tiden kraftigt.
Blanda i vinägern. Rör ner créme fraîches.
Rör i tomatpuren, kajennpeppar och salt, pressa i vitlök.
Servera med gott bröd och ett gott vitt vin!
