Monicas skafferi

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Tarte Tatin

Publicerad 2015-02-01 18:35:00 i Allmänt, Efterrätt,



Nu ska här bakas en Tarte Tatin för första gången.
Eftersom det är en klassisk fransk äppelpaj så tänkte jag att bästa receptet borde ju komma från en fransman.
Hittade ett recept från Sébastien Boudet. Han skriver i gram som jag har försökt översätta i dl.
 
Pajdeg:
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
210 gr smör
 
Fyllning:
5-7 syrliga äpplen
1 1/2 dl socker
70 gr smör
 
Blanda det kalla smöret med händerna i mjölblandningen tills det blir som sand.
Blanda in äggen tills det blir en fin deg.
Plasta in och lägg degen i kylen.
 
Strö sockret i en gjutjärnsstekpanna på hög värme, och gör en karamell. När allt sockret har smällt, häll i smör och blanda tills allt smör har blivit avsorberat av karamellen. Se till att sockret inte bränns och sänk värmen.
 
Skala och skär äpplena i ganska stora bitar alternativt halver.
Lägg upp äpplena i pannan och täck med en bit smörpapper lika stort som själva stekpannan. Låt det gå 10 minuter på låg värme.
 
Ta ut mördegen från kylen och kavla med händerna till rätt storlek (som stekpannan).
Ta bort smörpapperet och vänd pajdegen över äpplerna.
Tryck degen lite mot äpplerna och sätt in stekpannan i ugnen på 150 grader ca 60-70 minuter.
 
Låt pajen svalna en aning och vänd sedan stekpannan försiktigt upp och ner över ett fat precis innan servering.
 
I receptet står det att Tarte Tatin ska serveras med en lättsockrad creme fraiche, vi tog istället en lite finare vaniljglass till och det blev jättegott.
 
Det blev ganska mycket deg över som inte gick åt när vi gjorde denna paj, man då kan plasta in deg och spara i flera dagar i kylen för att sedan kunna göra en minivariant när andan faller på.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Monica

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela