Svartvinbärsgelé
Tog fram lite svartavinbär ur frysen, behöver gelé till söndagens middag!
1 liter svartavinbär
1 1/2 dl vatten
1 krm citronsyra
Pektin vid behov (jag tog 1 tsk)
9 dl socker per liter avrunnen saft
Vinbären ska vara knappt mogna.
Man behöver inte rensa bort stjälkarna eller blad.
Koka upp bär och vatten tills bären avgivit sin saft i ca 10 minuter, skumma gärna under tiden.
Häll bärmassan i en silställning, låt självrinna ca 30 minuter.
Mät upp den avrunna saften och ta den sockermängd som behövs i förhållande till hur mycket saft det blev.
Koka upp saften, skumma.
Häll i sockret, koka upp och skumma.
Rör i citronsyra och pektin, koka upp.
Häll upp gelén direkt på varma rengjorda små glasburkar, sätt på lock.