Kardemummabullar med fördeg

I dag är det kanelbullens dag, jag väljer att göra kardemummabullar istället som är hur gott som helst.
Att baka med fördeg blir garanterat supergoda bullar!
Det är ganska praktiskt att göra detta recept med fördeg för då kan man börja redan dagen innan och en del av jobbet är då redan gjort.
Fördeg:
25 gr jäst
5 dl mjölk
600 gr vetemjöl special
Dag 2:
150 gr smör, rumstempererat
3 st ägg, rumstemperarade
150 gr Rårörsocker
15 gr havssalt
1 tsk kardemumma, mortlad
1 tsk äkta vanilj eller 1/2 tsk vanlijsocker
500-600 gr vetemjöl special
Remons:
250 gr smör rumsvarmt
200 gr strösocker
1 1/2 påse kardemummakärnor som mortlas eller 15-30gr kanel
125 gr vetemjöl
Till garnering:
1-2 ägg
1 dl pärlsocker
På kvällen - fördeg
Blanda mjölk, mjöl och jäst ordentligt tills degen är slät.
Täck över bunken med en handduk och ställ in den i kylskåpet över natten. (Fördegen ska stå i kylskåp minst 12 timmar och klarar sig bra upp till 48 timmar om du vill baka senare.)
Ta också fram 150 gr smör och 3 ägg till dag 2 och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Ta fram fördegen från kylskåpet. Blanda i smör, ägg, rårörsocker, havssalt, kardemumma och vanilj.
Blanda också i mjölet, börja med 500 gr och tillsätt mer- om det behövs.
Arbeta degen i en degblandare, 8-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara slät på ytan men ha tydlig stuns.
Lägg ut degen på ett bakbord, vik den på tre så att den får formen av en avlång korv, max 40 cm lång. låt vila 30 min, gärna svalt, den ska inte jäsa, den kan också vila i kylskåpet i några timmar.
Blanda under tiden ihop smör, socker, kardemumma/kanel och vetemjöl till en remons.
Kavla sedan ut degen så att den blir knappt 1 cm tjock, 30 cm bred och 80 cm lång. Bre remons på 2/3 av degens bredd. lämna den understa tredjedelen ren. Vik sedan den undre delen av degen till mitten och vik den övre delan av degen över de två lagren.
Skär 2 cm breda remsor och snurra ihop lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck över med en kökshandduk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Ca 1-2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda i ca 10 minuter i 220 grader.