Ost och skinkpaj
Den här ost och skinkpajen har hängt med i många år och det är för den är så himla god och enkel att göra.
Passar perfekt en fredagskväll med en krispig sallad till.
Vill man så kan man förbereda pajdegen redan dagen innan och förgrädda skalet. Likaså kan man tärna osten, skära skinkan och lägga i en plastpåse, äggstanningen kan man oxå blanda i en skål i kylen.
När man sedan kommer hem utmattad efter en veckas slit är det bara att tippa i rubbet i pajskalet och grädda i ugnen!

150 gr smör
3 dl mjöl
2 msk kallt vatten
Blanda ihop smör och mjöl till en smulig massa, tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt vila kallt ca 30 minuter.
Förgrädda pajdegen i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
3 hg rökt skinka
3 hg Prästost eller Grevé (vi tog Allerums prästost lagrad 12 månader)
4 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
Skär skinka och tärna osten i cm stora bitar.
Lägg ner ost och skinkan i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop äggen med grädde & mjölk, salt, peppar och paprikapulver.
Häll äggblandningen över ost och skinkan i formen.
Grädda i ugn ca 30-35 minuter på 200 grader, täck över med folie på slutet om det blir för mycket färg.
Pajen är klar när den har stannat av och inte "dallrar".
Serveras med en krispig sallad till.