Monicas skafferi

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Helgrillat lamm

Publicerad 2016-10-01 17:54:00 i Allmänt, Kött,

 
Hur lång tid tar det att grilla ett helt lamm? hur mycket briketter behövs? hur ofta måste man vända lammet så att det inte bränns? osv.
 
Det var frågor som vi ställde oss själva när vi blev tilldelade uppgiften att chefa över grillningen till huvudrätten när 16 stycken härliga vänner skulle träffas en helg i slutet av augusti.
 
Vi tänkte dokumentera vad som kan vara bra att tänka på och saker som kan behövas i fall vi ska göra detta fler gånger eller om kanske någon i vår bekantskapskrets har planer på att helgrilla ett lamm.
 
Eftersom vi inte skulle vara hemma hos oss så gällde det att tänka till i god tid vad som skulle packas in i bilen.
Vi har sammanställt vår lista i efterhand:
 
Lamm, ca 15 kg
Grillställning
Briketter, ca 20 kg
Tändvätska
Tändstickor
Blomspruta
Marinad
Liten plasthink/skål att ha marinaden i så att man lätt kan doppa penseln
Målarpensel fastsatt på en halvmeters lång rundstav
Arbetshandskar (för att inte bränna händerna av sig)
Engångsplasthandskar
Kniv
Najdtråd
Avbitartång
Bensåg eller en ren fogsvans
Köttermometer
Salt
Peppar
Grillfolie
Skärbräda
Hushållspapper
Våtservetter
Sopsäck
Uppläggningsfat
 
Vi beställde ett lamm på Ica Maxi ca en vecka innan, det var inga problem. De frågade om vi behövde hyra själva grillställningen men det behövdes inte eftersom min käre make tidigare i somras hade köpt en svets (en önskan han haft sedan länge) så äntligen skulle han få användning av denna svets till att göra en alldeles egen grillställning. Plattjärn och fyrkantsrör inköptes. Resultatet blev över förväntan. 
 
Hur som helst, har man ingen grillställning så går det bra att hyra en sådan, tror att det kostar någon hundralapp per dygn.
Vi valde att beställa ett färskt svenskt lamm, tror att man kan få det lite lätt rimmat, ska vi grilla igen så skulle jag vilja prova det. Be att få lammet uppsågat så att det passar grillställningen. Ofta får man hjälp av det av styckmästaren.
Priset kunde han inte svara på vid själva beställningen eftersom det antaligen berodde på dagspriset men att det skulle kunna röras sig om ca 150:- per kilo.
 
Nåväl, lördagen anlände och Per och jag åkte till Ica Maxi, vi skulle hämta lammet klockan 10.00.
Ett tips är att ta en varsin stor kundvagn eftersom själva lammet som väger 16 kilo och är liksom uppsprättat vid revbensmitten fast ändå ihopvikt tar upp en hel kundvagn. Den andra kundvagnen fyller vi med 10 stycken 3 kilos grillbriketter, grillfolie osv.
Själva grillmarianden hade vi köpt på Martin Olsson tidigare eftersom vi trodde att det skulle gå åt så mycket, vi köpte en 5 liters plastdunk där, men vi tror att vi kanske bara gjorde av med ca 3 liter.
  
Vi skulle alla träffas klockan 12.00 på lördagen hemma hos Birgitta och Roger som har ett fantastiskt fin sjötomt vid Landfjärden, där vi skulle umgås, leka och äta tillsamman.
 
Per och jag kom en timme tidigare än alla andra gäster, vilket var tur för det tar sin lilla stund att spänna fast lammet på grillställningen, men om man hyr själva grillstälningen tillsammans med lammet så förmodar jag att den redan är fastspänd.
Det är nu som najdtråden och avbitartången kommer väl till pass.
 
 
Klockan är tolv och gänget kommer, det blir då lagom att hälla upp 2 små högar med briketter under bog och stekar, tanken är att själva kolen ska vara under de tjockaste partiet på lammet, medans revbenen ska vara mittemellan kolhögarna.
 
 
Sedan gäller det att pensla på grillmarinaden ordentligt överallt på lammet samt salta lite extra eftersom det inte är ett rimmat lamm. Det är nu som den förlängda penselanordningen kommer till sin rätt eftersom det blir rätt så hett att vara nära, lika så arbetshandskarna som är bra att ha när man ska vända på lammet och den varma ställningen.
Vänd lammet ofta, ca var 5:e 10:e minut, detta för att det inte ska blir bränt och för att värmen ska fördelas så jämt som  möjligt och så att inte ena sidan ska hinna tappa värme. Passa på att pensla med marinaden ofta. Vi valde att köttemperaturen gick upp till 70 grader.
 
 
 Hur lång tid tog det då?
Ja, vi började med att tända briketterna klockan 12 och vi satte oss och åt klockan 19. Då hade vi eftervärmt stekar och bogar inlindande i folie då de kräver längre värmetid.
Börja uppstyckningen av lammet minst 1 timme innan man sätter sig till bords. 
Vi hade extra folie ifall man behövde linda in revbenen för att förhindra bränna dessa under helgrillningen, men det behövde inte vi. Vi kan konstatera att det blev mycket kött över så att man kan vara betydligt fler än 16 personer på ett helt lamm av vår storlek.
 
Till detta serverades en fantastiskt god potatisgratäng fäsch sallad och tsatsiki.
Hela dagen blev väldigt lyckad med ett fantastisk trevligt och gästvänligt värdpar som bjöd in oss alla till deras härliga ställe.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Monica

Äntligen har jag kommit till skott med att skapa min egen blogg där jag tänker samla mina bästa recept, vore jättetrevligt om någon mer vill dela dem med mig! Xoxo

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela