Kantarellsoppa med Västerbottenoststavar
Det här är en kanonsoppa som absolut måste provas.
Det funkar på både gula kantareller som på trattkantareller.

1 liter färska kantareller (2-3 dl djupfrysta, förvällda)
1 msk smör
4 msk vetemjöl
1 liter vatten
5 msk flytande kycklingbuljong
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl grädde
l 1/2 msk Kvibille grönmöggelost eller efter smak
1-2 tsk citronsaft
Salt och peppar efter behov
Ev persilja
Lägg smör i en kastrull.
Lägg i svampen och låt den koka ihop under ett par minuter, fyll på med fett om det behövs.
Tillsätt vetemjölet rör väl, Häll i buljongen, men bara lite i sänder. Rör hela tiden ordentligt.
Smaksätt med tomatpurén och mögelosten.
Låt allt koka i ca 10 minuter
Tillsätt till sist grädden och citronsaften Smaka av.
Strö persilja över och
servera soppan het.
Vi valde att köra några varv med mixerstaven för att få en bra konsistens.
Till detta passar oststavar med västerbottenost.
Västerbottenstavar:
2 st frysta smördegsplattor
1 ägg
2 dl västerbottenost fint riven
Om man vill göra enkla och snabba oststavar med västerbottenost
Ta fram 2 st frysta smördelgsplattor, kavla ut några centimeter på både längden och bredden.
Pensla smörplatorna med vispat ägg. Lägg på rikligt med finstrimlat västerbottenost.
Skär varje platta i 5 stycken 2cm strimmor, snurra dem i vardera ända åt varsit håll.
Lägg dessa på bakplåtspapper på en plåt, grädda i 200 grader ca 10 minuter.