Rökt sidfläsk


Fläsket är inköpt på Hötorgshallen för 79:- /kilo. Fläsket har legat i 10% saltlag i ca 3 dygn. Vilket innebär 1 dl salt per 1 liter vatten + en aning socker ca 1 msk för att runda av smaken lite. Viktigt är att mängden vätska
täcker hela biten.
Vi har byggt en egen rök av gamla plankbitar som har strukits utvändigt med så kallad roslagsmahogny och som innehåller tjära, linolja och balsamterpentin. Själva kaminen är från försvaret och kallas för laxen.



Vi har använt ved från lövträd samt alspån som har lagts i blöt och sedan lagts i ett foliepaket. Gör hål i foliepaketet så att det pyr.
Vi brukar under rökprosessen tillföra lite färskt enris. Det ger en extra krydda för smaken.
Försök att hålla temperaturen mellan 80-120 grader tills köttet har en innetemperatur på 75 grader. Detta tar ca 3-4 timmar.
Hållbarheten är lång och användningsområdet är stort.
En riktig trevlig dag i vårsolen!
Varför inte fördriva tiden med kall öl och en liten snaps medan man väntar!